logo prof

Щодо отримання ваучера для перепідготовки особам старше 45 років

altЗ 1 січня 2013 року в Україні набрав чинності новий Закон України «Про зайнятість населення», згідно з яким особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, здобуття освіти на базі вже здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня.

Вибір професії (спеціальності) із затвердженого переліку, форми та місця навчання здійснюється особою.
Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом (на цей час прожитковий мінімум дорівнює 1147 грн.).
Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття виходячи з його фінансових можливостей. У разі коли вартість навчання в навчальному закладі перевищує максимальну вартість ваучера, особа або роботодавець можуть здійснити оплату різниці вартості навчання.

Безпосередньо Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці  затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. N 207.

Дія цього Порядку не поширюється на:
– осіб, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;
– осіб, які проходили протягом останніх п’яти років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
– зареєстрованих безробітних, які виявили бажання пройти професійне навчання за направленням територіального органу.

Навчання здійснюється професійно-технічними та вищими навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на провадження діяльності з надання освітніх послуг, свідоцтво про атестацію або сертифікат про акредитацію за затвердженим Кабінетом Міністрів України переліком професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер, і є резидентами.

Для отримання ваучера особа подає територіальному органу Державної служби зайнятості заяву, а також надає паспорт, трудову книжку, документ про освіту та реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від його прийняття), з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом.

Рішення про видачу ваучера приймається територіальним органом не пізніше ніж на восьмий робочий день з дня подання документів.

З питань отримання ваучера на навчання працівники можуть звернутись до Криворізького міського центру зайнятості за адресою: вул. Космонавтів, 1, або за телефонами 405-54-47, 405-74-30.

Начальник юридичного відділу профкому І.О. Худик

Вы здесь: Главная Правовая защита Юридическая консультация Щодо отримання ваучера для перепідготовки особам старше 45 років

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com