logo prof

Соціальні відпустки та порядок їх надання

alt

Чи повинна подовжуватися соціальна відпустка, встановлена ст. 19 ЗУ «Про відпустки», на кількість вихідних днів?

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Є помилковим ототожнювати неробочі дні з вихідними днями, які передбачені графіками роботи. До неробочих днів згідно зі ст. 73 Кодексу законів про працю України відносяться дні релігійних свят: Різдво Христове, Пасха, Трійця. Отже, соціальна відпустка не повинна подовжуватися на кількість вихідних днів.

Я маю двох дітей, старшому з яких у березні 2012 року виповнилося 15 років. До березня я не використала соціальну відпустку, передбачену ст. 19 ЗУ «Про відпустки». Чи маю я право використати зазначену відпустку після того, як дитині вже виповнилося 15 років?

Згідно з роз’ясненнями Міністерства соціальної політики України та виходячи з того, що на дату, коли дитині виповнилося 15 років, право на додаткову відпустку вже настало, а Законом не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівниками, які мають дітей, Ви можете використати соціальну відпустку за 2012 рік у будь – який час.

До досягнення дитиною якого віку надається додаткова соціальна відпустка?

Жінка, яка працює і має двох або більше дітей, має право на отримання додаткової соціальної відпустки поки старшому з двох дітей не виповниться 15 років.

Жінка, яка має дитину – інваліда, всиновлену дитину, одинока мати (батько) мають право на додаткову соціальну відпустку до досягнення дитиною 18 років.

Особа, яка взяла дитину під опіку, має право на додаткову соціальну відпустку до досягнення дитиною 14 років, а особа, яка в установленому порядку визнана піклувальником, – з досягнення дитиною віку 14 років і до виповнення їй 18 років.

Які документи має надати одинока мати, щоб отримати додаткову соціальну відпустку?

Для отримання додаткової соціальної відпустки жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, має подати: копію свідоцтва про народження дитини і довідку органів запису актів громадянського стану про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини; жінка, яка є вдовою, – копію свідоцтва про народження дитини та копії свідоцтва про укладення шлюбу, та свідоцтва про смерть чоловіка.

Розлучена жінка, яка дійсно виховує сама дитину (без батька), має подати такі документи: копію свідоцтва про народження дитини; для підтвердження того, що жінка є розлученою, – копію свідоцтва про розірвання шлюбу та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Жінка, яка вдруге вийшла заміж, але її дитина від першого шлюбу новим чоловіком не всиновлена, для отримання такої відпустки має пред’явити документ, який підтверджував би те, що батько дитини не бере участі у її вихованні, та довідку органу реєстрації актів цивільного стану про те, що дитина новим чоловіком не всиновлена (лист Міністерства праці і соціальної політики України від 14.04.2008 р. №235/0/15–08/13).

Доказом того, що батько дитини не бере участі у її вихованні, може слугувати будь-який офіційно складений, оформлений і посвідчений у встановленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.

Зокрема, такими документами, наприклад, можуть бути: рішення суду про позбавлення батьківських прав; ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів; акт, складений соціально-побутовою комісією, утвореною первинною профспілковою організацією або будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, або акт огляду комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини; довідка зі школи про те, що батько не приймає участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) і т. п. (лист Міністерства праці і соціальної політики України від 26.07.2010 р. №2650/0/10–10/13).

Безкоштовну юридичну консультацію члени ПМГУ можуть отримати у юристів профкому за тел. 78-56-33, 92-78-11, (067)638-32-38 або в каб. №2 з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 16:45  

 
Вы здесь: Главная Правовая защита Юридическая консультация Соціальні відпустки та порядок їх надання

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com