logo prof

Як усиновити дитину

 Втратити рідну людину – це завжди дуже страшно, але набагато страшніше, коли дитина залишається сиротою при живих батьках. На жаль, такі випадки в наш час не є рідкістю.

Так, на обліку в службах у справах дітей міста Кривого Рогу перебуває 2 тис. 170 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: дітей-сиріт – 830, дітей, позбавлених батьківського піклування – 1 340. З них в сімейних формах виховання перебувають 1 711 дітей. 459 дітей знаходяться в державних закладах на повному державному утриманні. Вони також мріють мати сім’ю.

Держава зі свого боку намагається підтримувати таких дітей. Для того, щоб дитина-сирота зростала в сімейному середовищі, створені сімейні форми виховання: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу. Адже відомо, що будь-який, навіть найкомфортніший інтернатний заклад, не зможе замінити справжнього батьківського піклування і любові.

Якщо ви переконані:

– що чужих дітей не буває,

– що проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – справа не тільки держави та фахівців,

– що кожна людина здатна змінити життя хоча б однієї дитини, взявши її в свою родину, тоді, можливо, вас зацікавлять сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Сьогодні поговоримо про усиновлення.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина чи дочки, що здійснене на підставі рішення суду, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих, так і з боку дитини.

До усиновлення дитини потрібно зробити лише 9 кроків:

Крок 1. Якщо ви бажаєте усиновити дитину, треба подати заяву до служби у справах дітей за місцем свого проживання.

До заяви додаються такі документи:

– копія паспорта;

– довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;

– копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;

– висновок про стан здоров’я кожного заявника (складений за формою, яку ви отримаєте в службі у справах дітей);

– довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

– копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Крок 2. Протягом 10 днів служба у справах дітей проводить обстеження житлово?побутових умов і готує висновок про можливість усиновлення вами дитини та ставить вас на облік як кандидата в усиновлювачі.

Крок 3. Ви ознайомлюєтесь з банком даних дітей, які підлягають усиновленню.

Крок 4. Служба у справах дітей за місцем звернення видає направлення до дитячого закладу для знайомства та встановлення контакту з дитиною.

Крок 5. Якщо контакт з дитиною встановлено, ви подаєте заяву про бажання усиновити дитину до служби у справах дітей, на території якої перебуває дитина.

Крок 6. Служба у справах дітей за місцем перебування (проживання) дитини протягом 10 робочих днів надає висновок про доцільність усиновлення для подання до суду.

Крок 7. Подача до суду заяви про усиновлення з пакетом документів.

Крок 8. Участь у судовому засіданні.

Крок 9. В органах реєстрації актів цивільного стану необхідно отримати нове свідоцтво про народження дитини. Дитина стає членом вашої сім’ї.

Дитина, яка усиновлена, зберігає права на пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника, які вона мала до усиновлення. Особа, яка усиновила дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, має право:

– на грошову допомогу при усиновленні дитини у розмірі як при народженні першої дитини, а при усиновленні двох і більше дітей розмір допомоги не змінюється;

– на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

– на отримання одноразової оплачуваної відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (при усиновленні дитини віком старше трьох років);

– на отримання щорічної оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

Для отримання більш детальної інформації щодо усиновлення ви можете звернутись до служби у справах дітей виконкому Криворізької міськради за тел.: (0564) 74–83–44, м. Кривий Ріг, пл. Радянська, 1, каб. №138, або до служби у справах дітей виконкому райради за місцем свого постійного проживання.

Л. Хоружева, начальник служби у справах дітей виконкому міськради

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com