logo prof

Спрашивали? Отвечаем!

Вместе профинфо

На вопросы работников предприятия отвечают юристы профкома.

Будет ли производиться перерасчёт пенсии работающим пенсионерам после принятия ЗУ «О мерах относительно законодательного обеспечения реформирования пенсионной системы»?

Перерасчёт пенсии работающим пенсионерам никто не отменял. Так пунктом 4 ст. 42 ЗУ «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании» предусмотрено, что в случае, если застрахованное лицо после назначения пенсии продолжало работать, перерасчёт пенсии производится с учётом не менее чем 24 месяцев страхового стажа после назначения (предыдущего перерасчёта) пенсии независимо от перерывов в работе. Перерасчёт пенсии производится из заработной платы (дохода) с которой начислена пенсия.

По желанию пенсионера перерасчёт пенсии производится из заработной платы за периоды страхового стажа с применением показателя средней заработной платы (дохода), которая учитывалась во время назначения (предыдущего перерасчёта) пенсии.

Я работаю во вредных условиях труда по Списку №1. Отпуск мне предоставляют через промежутки времени больше, чем год, законно ли это?

Это незаконно, так как статьёй 11 ЗУ «Об отпусках» запрещается непредоставление ежегодных отпусков полной продолжительности в течение рабочего года лицам, которые имеют право на ежегодные дополнительные отпуска за работу во вредных и тяжёлых условиях труда или с особым характером труда.

Как оформляется перевод работника на другое предприятие?

Фактически осуществляется увольнение работника с предыдущего места работы и осуществляется приём на новое место работы. Увольнение работника осуществляется по его заявлению и при наличии взаимного согласия руководителей соответствующих предприятий. По месту работы работник должен написать заявление: «Прошу уволить меня по собственному желанию в связи с переводом на работу на (указать наименование предприятия)» и предоставить письмо руководителя другого предприятия, содержащее просьбу уволить работника в определённый срок в связи с переводом и гарантию, что работника примут на новую работу в указанный срок. В случае, если работник переводится на работу на другое предприятие, его трудовой договор с прежним работодателем прекращается по п. 5 ст. 36 КЗоТ Украины. Согласно п. 2.27 Инструкции о порядке ведения трудовых книжек работников в графе 3 трудовой книжки делается запись «Уволен в связи с переводом на работу на такое-то предприятие, п. 5 ст. 36 КЗоТ Украины». Согласно ст. 24 КЗоТ Украины лицу, приглашённому на работу в порядке перевода с другого предприятия, не может быть отказано в заключении трудового договора.

Когда возникает право на отпуск в случае перевода на другое предприятие?

По желанию работников, переведенных на работу с одного предприятия на другое предприятие, которые не использовали на предыдущем месте работы полностью или частично ежегодный основной отпуск и не получили за него денежную компенсацию, ежегодный отпуск полной продолжительности предоставляется до наступления шестимесячного срока непрерывной работы после перевода.

Если работник, переведенный на работу на другое предприятие, полностью или частично не использовал ежегодный основной или дополнительный отпуск и не получил за них денежную компенсацию, то к стажу работы, который даёт право на ежегодный основной и дополнительный отпуск, засчитывается время, за которое он не использовал эти отпуска на предыдущем месте работы (статья 81 КзоТ Украины).

Чи зараховується в страховий стаж для призначення пенсії та для оплати листка непрацездатності відпустка по догляду за дитиною до трьох років?

Роз’яснення з цих питань було надане Міністерством соціальної політики України у листі від 16.05.2011 р. №166/18/99–11.

Законом України «Про загально­обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» визначено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон N 2464) платниками єдиного внеску для осіб, які відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, є підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, які виплачують допомогу відповідно до законодавства.

Згідно із статтями 7 та 8 Закону N 2464 сума єдиного внеску, що сплачується зазначеною категорією платників з сум допомоги, спрямовується на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Незважаючи на те, що за осіб, які отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, страхові внески сплачуються органами праці та соціального захисту населення і не сплачуються самими особами (підпункт 4 пункту 1 статті 7 Закону N 2464), період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу для призначення пенсії.

Страхові внески на загально­обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не сплачуються, отже, період з 01.01.2011 (дата набрання чинності ЗУ №2464) не зараховується до страхового стажу для оплати листка непрацездатності.

Чи зараховується час навчання до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії?

З 1 січня 2004 року набув чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058?IV, положення якого регламентують порядок призначення, перерахунку і виплати пенсії. У статті 24 зазначеного Закону наведено таке визначення страхового стажу: страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Перелік осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, визначено статтею 11 Закону №1058. Цим переліком не передбачено такої категорії осіб, як студенти.

Разом з тим у пункті 4 статті 24 Закону №1058 зазначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цим Законом (тобто до 1 січня 2004 року), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. До набуття чинності Законом №1058 порядок призначення, перерахунку і виплати пенсій регулювався ЗУ «Про пенсійне забезпечення» №1788 від 05.11.1991 р.

Згідно з пунктом «д» ст. 56 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Таким чином, увесь час навчання до 1 січня 2004 року зараховуватиметься до стажу, який дає право на призначення пенсії, а час навчання після 1 січня 2004 року буде зарахований лише за умови, що особа брала добровільну участь у сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Безкоштовну юридичну консультацію члени ПМГУ можуть отримати у юристів профкому за тел. 78–56–33, 92–78–11, 0676383238 або в каб. №2 з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 16:45.

 «Вместе профинфо» № 47(291) от 24.11.2011 г.

 


Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com