logo prof

Юридична консультація. Скоро складатимуть графіки відпусток: що треба знати

2018 3903 01Керівник, складаючи графік відпусток, повинен враховувати побажання працівників, а також потреби виробництва. Слід пам’ятати, що неукомплектованість штату не повинна бути причиною несвоєчасного надання відпусток робітникам. Адміністрація повинна дбати про те, щоб персоналу вистачало для забезпечення нормальної роботи підприємства, у тому числі для підміни працівників, які знаходяться на лікарняних і у відпустках. Графіки повинні складатися так, щоб відпустки працівників цеху рівномірно чергувалися за сезонами року, і кожен зміг отримати відпустку у літній період хоча б раз у три – чотири роки. Адже справедливо викликає обурення трудящих ситуація, коли одні й тіж особи щороку відпочивають протягом червня-серпня, а інші повинні брати відпустку в холодні місяці року.

Ті працівники, які мають встановлене законом право на отримання відпустки у зручний для них час, повинні під час складання графіків відпусток подати на ім’я керівника заяву, в якій вказати на якій підставі вони мають право на одержання відпустки у зручний для них час і в який період вони бажають її отримати.

Згідно з законом право на одержання відпустки у зручний для них час мають:

– особи віком до вісімнадцяти років;
– особи з інвалідністю;
– жінки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;
– жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
– одинокі матері (батьки), які виховують дитину без батька (матері);
– опікуни, піклувальники або інші самотні особи, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;
– дружини (чоловіки) військовослужбовців;

– ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
– ветерани війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
– батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;
– інші особи у випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором, наприклад: особи, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, віднесені законом до 1 і 2 категорії, почесні донори крові.

Жінки, які мають статус одиноких матерів, повинні пам’ятати, що законом не встановлено обов’язку роботодавця надавати їм соціальну відпустку 10 чи 17 календарних днів (якщо є дві підстави для її отримання) у зручний для них час. Тому, якщо вони хочуть скористатися цією відпусткою тоді, коли це їм зручно, то повинні подати заяву начальнику цеху про приєднання соціальної відпустки до основної, а основну відпустку вони мають право використати у зручний для них час.

Якщо з якихось причин працівник не використав відпустку повністю, то відповідно до ст. 83 КЗпП України за його бажанням частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданих працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Безкоштовну юридичну консультацію члени профспілки |
можуть отримати за тел. 067-638-32-38, 499-31-81

Вы здесь: Главная Правовая защита Юридическая консультация Юридична консультація. Скоро складатимуть графіки відпусток: що треба знати

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com