logo prof

Про обмін посвідчення водія

Вместе профинфоЗгідно з Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженим постановою КМ України від 08.05.1993 р. №340, обмін посвідчення водія проводиться в наступних випадках.

– коли посвідчення водія не придатне для користування (зіпсоване, записи не читаються тощо);

– у зв’язку із зміною особистих даних власника (прізвище, ім’я та по батькові) на підставі документа, що підтверджує таку зміну;

– посвідчення водія, видане до набрання чинності Законом України від 24 вересня 2008 р. N 586?VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», може бути обміняне на нове.

При цьому в новому посвідченні водія зазначаються категорії:

A1, A – відповідає категорії A;

B1, B – відповідає категорії B;

C1, C – відповідає категорії C;

D1, D – відповідає категорії D;

BE – відповідає категоріям B і E;

C1E, CE – відповідає категоріям C і E;

D1E, DE – відповідає категоріям D і E;

T – відповідає категорії Трамвай, Тролейбус.

Обмін посвідчення водія проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання особи за умови подання особою картки водія або довідки з реєстраційно-екзаменаційного підрозділу про підтвердження факту видачі посвідчення водія та довідки про непозбавлення особи права на керування транспортним засобом, виданої підрозділом Державтоінспекції за зареєстрованим місцем проживання. Довідка про непозбавлення права на керування транспортним засобом дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

Після внесення змін до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами згідно з постановою КМ України від 31.08.2011 р. №922 обмін посвідчення водія у всіх вказаних вище випадках здійснюватиметься без складання іспитів. До внесення змін у разі, якщо особа останні 12 місяців не керувала транспортним засобом, їй необхідно було складати іспит.

Окрім того обмін посвідчення водія проводиться у разі відкриття нижчих категорій. Але в цьому разі від особи, яка останні 12 місяців не керувала транспортним засобом, вимагається складання теоретичного та практичного іспитів.

Для відкриття нижчих категорій особа подає до реєстраційно-екзаменаційних підрозділів Державтоінспекції довідки про проходження двадцятигодинних курсів навчання керуванню на відповідному транспортному засобі у закладах з підготовки водіїв, підтвердження керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з відкритих категорій та складає практичний іспит з керування на транспортному засобі нижчої категорії. Можливе одночасне відкриття двох або більше нижчих категорій за наявності відповідних довідок, виданих закладами з підготовки водіїв, та складення практичних іспитів за кожною з таких категорій.

Нижчими категоріями вважаються:

D1 – до D;

C – до D1, D;

C1 – до C, D1, D;

B – до C1, C, D1, D;

B1 – до B, C1, C, D1, D;

A – до B1, B, C1, C, D1, D;

A1 – до категорії A, B1, B, C1, C, D1, D.

Також у разі видачі дозволу на право керування транспортними засобами іншої категорії посвідчення водія обмінюється на нове, до якого вносяться відмітки, що були в попередньому посвідченні.

«Вместе профинфо» № 38(282) от 22.09.2011 г.

 

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com