logo prof

Спрашивали? Отвечаем!

Вместе профинфоЭти вопросы сегодня волнуют работников ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог».

За какой период берётся средний заработок, который учитывается при начислении пособия по безработице?

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений Постановою КМ України від 26.09.2001, №1266. У відповідності до п. 4 вказаного Порядку для страхування на випадок безробіття розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день, тиждень), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю в якому припинено дію трудового договору.

Если я – работник ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог – уйду с предприятия по акции добровольного увольнения, будут ли включены выплаченные мне бонусы в расчёт среднего заработка?

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений Постановою КМ України від 26.09.2001, №1266. У відповідності до п. 4 вказаного Порядку для страхування на випадок безробіття розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день, тиждень), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю в якому припинено дію трудового договору. Таким чином, сума компенсації, отриманої Вами не буде враховуватися при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування допомоги по безробіттю. Адже компенсація виплачується саме в місяці звільнення, а не в місяці, що йому передує.

Существуют ли какие­то ограничения в размере пособия по безработице?

У відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» допомога по безробіттю не може бути вищою за середню заробітну плату, що склалася в галузях національної економіки відповідної області за минулий місяць, і нижчою за прожитковий мінімум, встановлений законом. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить: з 1 квітня – 729 грн., з 1 жовтня – 748 грн., з 1 грудня – 762 гривні. Середню заробітну плату, що склалася в галузях національної економіки відповідної області (максимальний розмір допомоги по безробіттю) Ви можете переглянути на сайті ukrstat.gov.ua в розділі «Статистична інформація».

При увольнении по собственному желанию выплаты в службе занятости отодвигаются на 3 месяца. Это означает, что в этом случае я буду получать пособие в течении 9 месяцев?

Згідно з Порядком надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк 90 календарних днів, але не більше періоду виплати допомоги по безробіттю, що залишилась, у разі звільнення з останнього місця роботи чи служби за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін.

Входит ли время, которое я состою на «бирже» в пенсионный стаж и с какой суммы берутся отчисления туда?

У відповідності до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу.

Відрахування до Пенсійного фонду України не утримуються з допомоги по безробіттю.

Возможно ли при согласии уйти с предприятия по акции СДУ, оформить это как увольнение по ст. 36 ч. 1 КЗоТ «Соглашение сторон»?

Порядок увольнения с получением денежной компенсации регламентирован приказом по предприятию №1049 от 04.08.2011 г. В приложении №5 к указанному приказу содержится образец заявления об увольнении. В заявлении работник пишет: «прошу уволить меня по собственному желанию», с указанием уважительных причин, если они имеются (ст. 38 КЗоТ Украины).

Ответы подготовлены юридическим отделом профкома
«Вместе профинфо» № 37(281) от 15.09.2011 г.

 

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com