logo prof

Оздоровницi ФПУ в Криму повиннi належати профспiлкам України

Як відомо, внаслідок агресії Російської Федерації на територію України було введено російські війська та окуповано територію Автономної Республіки Крим, яка є невід’ємною частиною України. Між тим на півострові знаходиться цілий ряд санаторно-курортних та оздоровчих закладів, що належать ФПУ. Як захистити це майно від посягань нової місцевої влади?

У Федерації профспілок України відбулась нарада, на якій було розглянуто способи подібного захисту. У її роботі від профспілки металургів та гірників України взяв участь голова профкому ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юрій Бобченко.

На нараді відзначалось, що ще 26.03.2014 р. було прийнято Постанову Державної Ради Республіки Крим «Про організацію роботи санаторно-курортних, оздоровчих закладів, які знаходяться у власності Республіки Крим», а 04.04.2014 р.– «Про внесення змін до Постанови від 26.03.2014 № 1824–6/14 «Про організацію роботи санаторно-курортних, оздоровчих закладів, які знаходяться у власності Республіки Крим». Так от відповідно до вищевказаних постанов санаторно-курортні та туристичні заклади були визнані власністю АР Крим та було вирішено забезпечити прийняття на баланс Кримського республіканського об’єднання санаторіїв і курортно-оздоровчих комплексів майна цілісних майнових комплексів і структурних підрозділів санаторно-курортних і оздоровчих закладів. В перелік увійшли 23 майнових об’єкти, які належать до системи оздоровчих закладів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та 2 унітарних підприємства, створених Федерацією професійних спілок України.

Відтак на сьогоднішній день має місце експропріація як обмеження права власності і неможливість мирно володіти, користуватися та розпоряджатися майновими об’єктами всупереч нормам міжнародного права. Як наслідок – втрата контролю над підприємствами.

Юристи визнають, що Крим є спірною територією, правовий статус якої визначити практично неможливо. З точки зору України, в Криму повинно застосовуватися українське законодавство, яке гарантує дотримання і захист права власності, а також регулює процедуру його здійснення.

У той же час, з точки зору Російської Федерації Автономна республіка Крим з моменту підписання федерального конституційного Закону «Про прийняття в РФ Республіки Крим та утворення в складі РФ нових суб’єктів – Республіки Крим та міста федерального значення – Севастополя» стає суб’єктом РФ і набуває статусу республіки. З моменту підписання федерального закону на території півострова починають діяти законодавчі та інші нормативно правові акти Російської Федерації.

На нараді говорилось про те, що з метою захисту профспілкового майна в Криму департаментом корпоративних прав та майна ФПУ опрацьовано варіанти щодо можливості застосування правових механізмів національного законодавства та законодавства РФ, взятий до уваги досвід захисту своїх активів на території окупованого півострова українськими компаніями. Так, одним з шляхів могла б бути перереєстрація оздоровниць в Криму, а потім – в РФ, як зробили чимало власників українських підприємств на окупованому півострові. Інший варіант – судитися, в тому числі в міжнародних судах, хоча спеціалісти твердять про те, що розгляд подібних спорів міжнародними судовими інститутціями є досить довготривалим процесом.

Як би там не було, на нараді вирішено, що юристи ФПУ опрацюють всю цю інформацію, а остаточне рішення буде ухвалено пізніше.

Вл. інф.

Вы здесь: Главная Газета «Вместе профинфо» Точка зрения Оздоровницi ФПУ в Криму повиннi належати профспiлкам України