logo prof

Деякі нюанси 2016 року

У першому номері нашої газети за поточний рік ми вже писали про деякі законодавчі норми стосовно пенсійного забезпечення, що будуть діяти в Україні у 2016 році. Наразі у продовження тієї ж теми пропонуємо нашим читачам довідковий матеріал, при підготовці якого нами була використана відповідна інформація управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату Федерації профспілок України, розміщена на офіційному сайті ФПУ.

Коли чекати підвищення розмірів пенсій?

Так, нагадаємо, що згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» прожитковий мінімум для зазначеної категорії осіб становить з 1-го січня 2016 року 1074 грн., як то було і раніше. Тобто цей соціальний стандарт з початком нового року не змінився і залишився на рівні, якого було досягнуто ще восени минулого року – після підвищення з 1-го вересня. Таким чином, і мінімальний розмір пенсії за віком з 1-го січня 2016 року не змінився і також, як і раніше, становить 1074 грн.

Підвищення прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, передбачене законом про Держбюджет-2016 з 1-го травня поточного року до 1130 грн. (на 5,2%) і з 1-го грудня до 1208 грн. (на 6,9%). У зв’язку з цим у вказані дати буде підвищено і мінімальний розмір пенсії (крім працюючих пенсіонерів), обчислений відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (а також і підвищення до пенсій за понаднормовий стаж) .

При цьому пенсіонерам, які продовжують працювати, потрібно мати на увазі, що для них пенсію буде перераховано з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тільки після звільнення з роботи. При цьому буде враховуватись прожитковий мінімум, встановлений відповідно до закону про Держ­бюджет на дату звільнення пенсіонера з роботи.

Що стосується інших пенсійних виплат, надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені у відсотках до прожиткового мінімуму, то вони також перераховуватимуться із збільшенням прожиткового мінімуму. Зокрема, це:

– мінімальні розміри пенсій по інвалідності учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
– мінімальний розмір пенсії шахтарям;
– мінімальні пенсійні виплати для інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та інвалідам війни й учасникам бойових дій;
– підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань;
– надбавки особам, які мають статус Почесного донора України;
– надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
– пенсійні виплати відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

З 1 березня 2016 року, як і в 2014–2015 роках, пенсії не підвищуватимуться у зв’язку із зростанням в попередньому році середньої заробітної плати в країні, оскільки відповідна норма (частина друга статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») зупинена до стабілізації економічного становища в країні.

Що враховується?

Працюючі пенсіонери можуть і надалі здійснювати перерахунок пенсії (відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») через кожні два роки роботи (з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі) .

Потрібно звернути увагу на те, що при призначенні пенсій починаючи з 1 січня 2016 року для обчислення пенсій враховується заробіток працівника лише за даними персоніфікованого обліку, тобто за періоди страхового стажу з 1 липня 2000 року і до моменту виходу на пенсію. Заробіток особи за будь-які 60 календарних місяців роботи у період до 1 липня 2000 року буде враховуватися при обчисленні пенсій тільки в тому випадку, якщо страховий стаж, починаючи після 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців.

Утримання з працюючих пенсіонерів

Щодо порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам з урахуванням встановлених на 2016 рік обмежень (про які «Вместе профинфо» писала у номері 1 від 7-го січня 2016 року), то потрібно звернути увагу на те, що працюючим пенсіонерам (крім деяких пільгових категорій) виплачується 85% призначеного розміру пенсії у випадку, якщо її повний розмір перевищує 1,5 прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1611 грн. з 1-го січня 2016 р.). В той же час згідно з Податковим кодексом пенсії підлягають оподаткуванню, якщо вони перевищують три розміри мінімальної заробітної плати.

У зв’язку з цим, спочатку визначається сума пенсії до виплати працюючому пенсіонеру в розмірі 85% призначеної пенсії, а потім від встановленої суми визначається сума для оподаткування і нарахування військового збору (база для нарахування податку з доходів фізичних осіб і військового збору для пенсій є однаковою).

ПРИКЛАД 1. ПЕНСІЯ 1800 ГРН., ПЕНСІОНЕР ПРАЦЮЄ.

Визначаємо розмір пенсії до виплати в період роботи: 85% х 1800 = 1530 грн. Оскільки сума є меншою 1,5 прожиткового мінімуму (1611 грн.), то з 1 січня виплачуватиметься 1611 грн.

З 1 травня виплачуватиметься 1695 грн. (1130 х 1,5), а з 1 грудня 2016 року – в повному розмірі, тобто 1800 грн. Податок і військовий збір не нараховується, оскільки сума пенсії є меншою трьох розмірів мінімальної заробітної плати (мінімальна зарплата з 1-го січня 2016 р. становить 1378 грн..) .

ПРИКЛАД 2. ПЕНСІЯ 5200 ГРН., ПЕНСІОНЕР ПРАЦЮЄ.

Розмір пенсії в період роботи становить: 85% х 5200 = 4420 грн. Сума пенсії для нарахування податку з доходів фізичних осіб (ставка 15%) і військового збору (ставка 1,5%): 4420–4134 (1378 грн. х 3) = 286 грн.

Утримання становитимуть: 286х 16,5% (15+1,5) = 47,19 грн. Пенсія з 1 січня виплачуватиметься в розмірі 4372,81 грн. (4420–47,19).

Як на розмір пенсії впливають показники середньої заробітної плати

Відповідно до абзацу четвертого частини другої статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсії обчислюються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Під час розгляду наприкінці минулого року у Верховній Раді України урядового проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» вдалося не допустити призупинення дії, як того домагалися профспілки, зазначеної норми. Інакше за пропозицією Уряду мало б місце використання протягом 2016 року для призначення пенсій середньої заробітної плати (доходу) в Україні, яка застосовувалася при призначенні пенсій у 2015 році (середній показник заробітної плати в країні за 2012–2014 р.р.– 2960,62 грн.) .

Таким чином, особам, які звертаються за призначенням пенсій з початку 2016 року, пенсії мають призначатися із застосуванням усередненого показника заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в Україні за 2013–2015 роки.

При цьому, оскільки Пенсійним фондом ще не визначено зазначений показник за 2015 рік, пенсії особам, які звертаються за призначенням пенсій з початку року, обчислюються із застосуванням раніше встановленого усередненого показника середньої заробітної плати – 2960,62 грн.

Після визначення Пенсійним фондом середньої зарплати, з якої сплачено страхові внески, за 2015 рік та усередненого показника середньої заробітної плати, із застосуванням якого обчислюватимуться пенсії у 2016 році, буде проведено перерахунок пенсій, призначених з початку року. Такий перерахунок проводитиметься без звернення пенсіонера, з проведенням відповідної доплати пенсії з моменту її призначення.

Підготував Віктор БІЛИК

Добавить комментарий

Защитный код Обновить