logo prof

Ветерани керівного складу стануть у нагоді

Як відомо, останніми роками в такому великому промисловому місті як Кривий Ріг постала проблема працевлаштування випускників вищих навчальних закладів металургійного профілю та організації виробничої практики старшокурсників. Особливо гостро вона торкнулась металургійного інституту (колишнього Криворізького металургійного факультету металургійної академії України) Криворізького національного університету.

– Звичайно, нашим базовим підприємством було і залишається ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», – говорить директор інституту доктор технічних наук Олександр Учитель. – Правда, в минулі роки, коли підприємство іменувалось звичною для багатьох назвою «Криворіжсталь», воно щороку давало роботу близько 150 нашим випускникам, переважно металургам, механікам, електрикам і частково економістам. Однак з тих пір ситуація різко змінилась, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» нині практично не замовляє спеціалістів, а якщо і робить це, то в дуже невеликій кількості – 4–5 чоловік на рік. До того ж в умовах, коли на підприємстві триває процес зменшення кількості працівників, наші складнощі і з працевлаштуванням випускників, і з організацією виробничої практики тільки наростають. Звичайно, ми намагаємось шукати вихід з такої мало перспективної ситуації. Зокрема, частину наших випускників беруть до себе на роботу гірничо-збагачувальні комбінати, де в технологічному ланцюгу присутній металургійний переділ. До речі, з’явилась зацікавленість нашими спеціалістами й з боку гірничорудних підприємств з інших регіонів України. Правда, інша річ, що випускники нашого навчального закладу не горять особливим бажанням покидати рідне місто. Однак, як би там не було, і для переддипломної практики, і для виробничої після третього курсу основним базовим підприємством залишається ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

43 0701За словами керівника металургійного інституту, в умовах такої «віддаленості» від конкретного виробництва непросто стало організовувати й навчальний процес, адже готувати спеціалістів лише на одній теорії дуже важко. Тому дуже доречною виявилась спільна ініціатива керівництва металургійного інституту і профспілкового комітету ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», очолюваного Юрієм Бобченком, залучити до цієї справи ветеранів підприємства, які тривалий час працювали чи працюють і нині на ньому на керівних посадах. Причому відразу було вирішено, що це будуть люди, які не обов’язково колись закінчили саме цей вищий навчальний заклад, головне, щоб вони добре знали всі тонкощі виробничого процесу на металургійному підприємстві.

Отож днями у вищому навчальному закладі було організовано першу таку зустріч, на яку завітали півтора десятка колишніх металургів, які знають виробничий процес на підприємстві, як кажуть, від «а» до «я». Серед них Герой України Михайло Костюченко, який тривалий час очолював сортопрокатний цех, колишній технічний директор підприємства Володимир Шеремет, колишній директор з охорони праці Володимир Кириленко, спеціаліст з капітальних ремонтів Марк Рудой, головний прокатник Василь Касьяненко, голова профспілкового комітету ПАТ «АМКР» Юрій Бобченко та інші відомі не тільки на комбінаті, а й у місті люди. За словами керівника металургійного інституту, перша зустріч була ознайомлювальною, на якій всі гості радо погодились допомогти навчальному закладу «наблизитись» до практичного виробництва. А ось на другій, яка буде проведена орієнтовно за два-три тижні, викладачі готові вислухати всі поради ветеранів стосовно навчального процесу, а далі гості зустрінуться безпосередньо в аудиторіях зі студентами. Для керівництва навчального закладу також дуже важливим є аналіз «вузьких» місць на металургійному виробництві, відтак на наступних зустрічах ветеранів про це обов’язково попрохають.

– Це абсолютно новий підхід у практичному використанні високого потенціалу людей, котрі десятки років пропрацювали на керівних посадах, – впевнений Олександр Учитель. – Адже за останні роки загальна ситуація на підприємстві не змінилась, сировина використовується та ж сама, основні технологічні процеси – ті ж. Ми, а головне, студенти отримають всю необхідну інформацію, як кажуть, з перших рук, а ветерани відчують свою професійну затребуваність. Відтак хотілось би подякувати профкому ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», особисто його голові Юрію Бобченку за активну допомогу в організації такої важливої для нас справи.

Сергій ФЕДОРЧУК, фото Тетяни ЛАРІОНОВОЇ

 

Добавить комментарий

Защитный код Обновить

Вы здесь: Главная Чем живёшь, коллектив? Ветерани керівного складу стануть у нагоді