logo prof

Щодо пільгових пенсій за Списками №№ 1 і 2

Як вже повідомлялось, 4 липня цього року уряд вніс зміни до своєї Постанови від 24.06.2016 № 461, якою ціла низка категорій працівників була вилучена зі списків професій і посад, виробництв, робіт і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Унаслідок цього, за повідомленням прес-центру ФПУ, справедливість було відновлено для більш ніж 40 тис. працівників на чому наполягали профспілки вугільної, металургійної, хімічної галузей, атомної енергетики, нафтогазової промисловості, машинобудівники, працівники охорони здоров’я та інші організації, де існують важкі умови праці.

– І все ж таки це не остаточне вирішення питання по категоріях працівників, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене Списками №1, № 2, - зазначив голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий. - Ми вважаємо, що таких категорій працюючих є значно більше. Тому роботу з поновлення Списків буде продовжено. Зокрема, ми акцентуємо увагу урядовців, що потрібно повернути до цих списків майстрів шахтарських дільниць, працівників, зайнятих на підземних роботах та інших.

Подальше вирішення усіх питань із пільговим пенсійним забезпеченням вбачається при проведенні пенсійної реформи, яку уряд вже запропонував, - сказав профспілковий лідер і акцентував увагу на тому, що передбачається зміна механізму фінансування пільгових пенсій. Якщо дотепер кошти на їх виплату до Пенсійного фонду повинні були перераховувати підприємства, на яких працювали пільгові категорії працівників, то з часом через низку причин підприємства втрачають таку спроможність, через що Пенсійний фонд має більш ніж 8 млрд. грн.. заборгованості по виплаті пенсій пільговикам.

Ця проблема потребує вирішення. Соціальними партнерами був підготований та узгоджений законопроект про підвищення ставки єдиного соціального внеску по сплаті за кожного працівника, який працює у шкідливих і небезпечних умовах праці. Якщо існуюча ставка ЄСВ складає 22% від фонду оплати праці, то для підприємств, працівники яких працюють у шкідливих умовах праці (за Списком №2) вона буде збільшена до 27%, а там, де працюють в особливо шкідливих умовах (за Списком №1) - до 37%. На погляд профспілок, таке рішення є об’єктивним: якщо власником підприємства не здійснюються заходи з покращення умов праці та усуненню шкідливих факторів на виробництві, він має сплачувати за це. Тому запропоновано механізм – або покращуй умови праці, або плати більше.

Соб. інф.

Вы здесь: Главная В центре внимания Щодо пільгових пенсій за Списками №№ 1 і 2