logo prof

Вимогу профспілок щодо Списків №1 і №2 частково виконано. Але боротьба продовжується

Після більш ніж річної боротьби за відновлення порушених прав працівників, зайнятих в шкідливих і важких умовах праці на достроковий вихід на пенсію за віком 4 липня 2017 року Кабінет Міністрів України виконав вимогу профспілок і прийняв Постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461», яка вводиться у дію з 1 січня 2018 року.

Зазначеними змінами повернуто право дострокового виходу на пенсію за віком для декількох десятків тисяч працюючих в шкідливих і важких умовах праці. При цьому для них буде збережено стаж роботи у зазначених умовах, що минув з моменту набуття чинності Постанови № 461.

Слід сказати, що у цьому велика заслуга ПМГУ і зокрема первинної профспілкової організації ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Адже двічі протягом минулого року делегація нашої первинки брала участь у відповідних протестних акціях, що проходили в Києві, неодноразово адресувала листи з вимогою переглянути Списки до вищих державних органів України. Представники нашої профспілки також брали безпосередню участь у нарадах з цих вкрай важливих питань як в ПМГУ, так і у ФПУ. Так, перший заступник голови профкому ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталія Маринюк і заступник голови комісії з охорони праці та пожежної безпеки Тетяна Синельник минулого року були присутні на нараді у ФПУ за участі представників Кабінету міністрів.

На цій зустрічі слово серед інших було надане  Н. Маринюк, яка у своєму виступі підкреслила, що славнозвісна постанова № 461 була прийнята необдумано, без врахування шкідливих умов на виробництві. Адже, для прикладу, на нашому підприємстві зі списків були вилучені навіть професії основного технологічного персоналу – машиністи насосних установок, газодувних машин та їх помічники. На зустрічі сторона ПМГУ передала  карти умов праці тих професій та посад, які вилучені зі списків, але підтверджують наявність шкідливих умов на робочих місцях.

Проте ще на етапі узгодження прийнятої постанови СПО об’єднань профспілок у своїх висновках зазначав, що обсяг змін є неповним, який лише частково (до 30%) відновлює порушені права працівників. СПО узгодив проект постанови, розцінюючи це як перший компромісний крок на шляху до повного об’єктивного і справедливого врегулювання питання з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, яке, на думку Міністра Реви А., можливе за умови прийняття Верховною Радою урядового законопроекту про пенсійну реформу в Україні.

Зокрема не враховані принципові пропозиції Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України щодо включення до списків майстрів, зайнятих на гарячих ділянках робіт враховуючи, що вони працюють повний робочий день з працівниками, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене Списками №1, № 2.

Тому робота по внесенню змін до списків, виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, буде продовжена.

Очікується, що Мінсоцполітики виконає досягнуту попередньо домовленість, підготує і опублікує роз’яснення щодо застосування Списків №1, № 2 при обчисленні пільгового стажу працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

У свою чергу, як тільки з’явиться така інформація, вона відразу буде розміщена на офіційному сайті ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та в газеті «Вместе профинфо». Боротьба за повне повернення списків триватиме!

Соб. інф

Вы здесь: Главная Новости Вимогу профспілок щодо Списків №1 і №2 частково виконано. Але боротьба продовжується