logo prof

Притягнення до відповідальності працівника підприємства за порушення трудової дисципліни

Відповідно до Кодексу законів про працю України (ст.ст. 147–148) до будь-якого працівника підприємства за порушення ним трудової дисципліни може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення, як догана або звільнення.

Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом (органом, якому надано право прийняття на роботу, а саме: обрання, затвердження і призначення на посаду даного працівника) безпосередньо за фактом виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

Оголошується дисциплінарне стягнення власником або уповноваженим ним органом у наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під підпис.

Слід також зазначити, що за кожне порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

Власник або уповноважений ним орган за фактом виявлення проступку до застосування дисциплінарного стягнення повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмове пояснення. Ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяна ним шкода, обставини, за яких вчинено проступок, а також попередня робота працівника враховуються власником або уповноваженим ним органом при обранні виду стягнення.

При цьому, статтею 152 Кодексу законів про працю України власнику або уповноваженому ним органу надано право замість накладення дисциплінарного стягнення питання про порушення трудової дисципліни передати на розгляд трудового колективу або його органу.

Якщо впродовж одного року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж був сумлінним працівником, то стягнення може бути зняте до закінчення одного року. Це дуже важливі моменти про які вам потрібно пам’ятати, тому що вони безпосередньо впливають на виплату роботодавцем премій та винагороди за підсумками роботи підприємства за минулий рік (13-тої заробітної плати).

На підставі викладеного вище, рекомендуємо вам під час написання письмового пояснення по факту виявлення проступку бути уважними, чітко прописувати деталі по суті, посилатися на підстави та документи, якими ви керувалися під час здійснення ваших дій, тому що саме ваші пояснення будуть прийматися до уваги при обранні виду стягнення.

Крім того, нагадуємо, що якщо навашу думку або з вашого особистого переконання ви не згодні з накладенням дисциплінарного стягнення ви можете звернутися за захистом свої прав до Комісії з трудових спорів підприємства з відповідною заявою.

Інформацію надано юридичним відділом профспілкового комітету

Вы здесь: Главная Правовая защита Юридическая консультация Притягнення до відповідальності працівника підприємства за порушення трудової дисципліни

Наш адрес

  • Адрес для писем:
    50095, Днепропетровская обл.,
    г. Кривой Рог, ул. Орджоникидзе, 1,
    первичная профсоюзная организация ПМГУ
    ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог»,
    Телефон: +380 (56) 499-31-66 (приёмная)
  • E-mail: amkrprof@gmail.com