logo prof

Обсудили текущую ситуацию и отметили победителей конкурса «Информация. Знание. Действие»

30 мая в Днепре состоялся VII пленум Центрального Комитета профсоюза металлургов и горняков Украины, в работе которого принял участие председатель Федерации профсоюзов Украины Григорий Осовой.

Первый вопрос в повестке дня был посвящён обсуждению текущей ситуации в части защиты прав и интересов членов профсоюза. Председатель Центрального Комитета ПМГУ Сергей Комышев во время своего выступления проанализировал сложную экономическую ситуацию в горно-металлургическом комплексе Украины, рассказал о сложностях переговорного процесса по заключению Отраслевого соглашения на новый срок, о борьбе профсоюза за восстановление льготных пенсионных Списков №1 и №2.

Так, Сергей Комышев проинформировал участников пленума о том, что на сегодня с профсоюзной стороной согласован проект постановления правительства Украины о внесении изменений в постановление Кабмина № 461, которым ранее были урезаны пенсионные Списки № 1 и № 2. Достигнута договорённость о том, что новое постановление, возвращающее тысячам работников отнятое у них право на льготную пенсию в качестве компенсации за работу во вредных и тяжёлых условиях труда, должно быть принято до конца второго квартала текущего года. При этом предусматривается, что работникам будет начислен льготный пенсионный стаж за весь период отмены права на льготную пенсию – с даты вступления в силу постановления № 461, то есть с 3-го августа 2016 года, и до момента вступления в силу нового постановления по данному вопросу.

Были подняты в докладе председателя ЦК ПМГУ и другие актуальные темы.

В обсуждении доклада приняли участие председатели первичных организаций ПМГУ на предприятиях отрасли: Ю.Деркач (ПАО «КЖРК»), Л. Логвинова (ООО «Запорожский титано-магниевый комбинат»), П. Паленко (ПАО «Интерпайп НТЗ»), председатель Донецкого обкома ПМГУ Л. Кобзева, представитель ЦК профсоюза в Кировоградской, Полтавской и Черкасской областях А. Шишкин.

Ю. Деркач рассказал о результатах недавних протестных акций в Кривбассе на предприятиях ГМК с требованием повышения зарплаты. Из его выступления участника пленума узнали о том, как решается вопрос повышения зарплаты на ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог», КЖРК и ЧАО «Евраз Сухая балка». В частности, Ю. Деркач информировал коллег об издании совместного постановления на КЖРК, которым повышается зарплата работникам этого предприятия на 20% с мая этого года, подобное постановление, как сообщил выступавший, вышло и на «Сухой балке». А на ГОКах, принадлежащих «Метинвесту», принято решение о повышении зарплаты на те же 20% с июня месяца.

По результатам обсуждения первого вопроса повестки дня было принято соответствующее постановление ЦК, в котором были поставлены конкретные задачи перед Центральным Комитетом, руководством территориальных и первичных организаций профсоюза.

Также был утвержден план основных мероприятий Центрального Комитета профсоюза на II полугодие 2017 года.

Перед участниками пленума выступил председатель ФПУ Г. Осовой. Он отметил необходимость разработки государственной программы развития промышленности, подержав в этом вопросе позицию ЦК ПМГУ, рассказал о подготовке нового Генерального соглашения и о ситуации вокруг принятия Трудового кодекса.

Участники пленума приняли Открытое обращение к власти и работодателям горно-металлургического комплекса Украины относительно критической ситуации с уровнем жизни трудящихся.

В завершение работы пленума председатель ЦК ПМГУ С.Комышев вручил дипломы и специальные призы победителям конкурса «Информация. Знание. Действие», который проводится Центральным Комитетом профсоюза уже более 15 лет с целью развития информационный работы и гласности. Одним из победителей этого конкурса, как уже сообщалось в начале этого материала, стала наша газета.

Криворожский горком ПМГУ (председатель А. Макаренко) удостоился наград за победу в номинациях «За развитие территориальными комитетами профсоюза связей с общественностью посредством сотрудничества с различными СМИ» и «За комплексный подход к реализации информационной политики ПМГУ».

Виктор БЕЛИК

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
ДО ВЛАДИ І РОБОТОДАВЦІВ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ
ЩОДО КРИТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ З РІВНЕМ ЖИТТЯ ПРАЦІВНИКІВ ГАЛУЗІ

Профспілка металургів і гірників України, будучи прихильником цивілізованих форм соціального діалогу, вимушена констатувати відсутність конструктивного соціального діалогу з роботодавцями та Урядом, метою якого має бути взаємовигідний пошук шляхів розвитку галузі та забезпечення гідного рівня життя металургів і гірників України.

Колективні переговори з укладення галузевої угоди в гірничо-металургійному комплексі України на новий строк яскраво демонструють відсутність бажання представників роботодавців підвищувати рівень заробітної плати та соціальних гарантій, які є вкрай низькими і не забезпечують відтворення продуктивної робочої сили. Центральний орган виконавчої влади в особі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України взагалі намагається усунутись від участі в цих переговорах. Протягом тримісячних колективних переговорів репрезентативних на галузевому рівні профспілок з роботодавцями Міністерство, незважаючи на неодноразові офіційні звернення профспілок, так і не спромоглося визначитись із своїми представниками в цих переговорах.

Ситуація ускладнюється і тим, що Сторонами Генеральної угоди й досі не визначено розміру тарифної ставки робітника І розряду в небюджетній сфері на 2017 рік. Позиція роботодавців в цьому питанні є неконструктивною, а представники Урядової сторони взагалі її не мають.

Рішення Уряду про підвищення мінімальної заробітної плати до розміру 3200 грн. не вплинуло на зростання заробітних плат в промисловій сфері. Законодавчими змінами профспілкам заборонено користуватись новими показниками мінімальної заробітної плати при укладенні колективних договорів і угод.

Урядові «оптимістичні» звіти про значні темпи зростання середньої заробітної плати не мають під собою реальної основи, оскільки більшість працівників отримують заробітну плату нижче середньої по Україні, а статистичне зростання відбувається за рахунок високооплачуваних категорій працівників. Це свідчить лише про те, що українське суспільство розшаровується на тих, хто є надбагатими, і працюючих жебраків.
Все це відбувається в умовах тотального і нестримного зростання цін на товари першої необхідності, газ, електроенергію та послуги ЖКГ, які повністю знецінили заробітну плату металургів і гірників.
За даними ООН середня вартість споживчого кошика для однієї людини на день має становити 17 $, на місяць – 510 $, при цьому середня зарплата в металургійній галузі України дорівнює 300$.

Фактично Україна перетворилась в країну тотальної бідності, кожний день життя простого українця – це боротьба за виживання!

Крім того, недалекоглядним рішенням Уряду, яке було прийнято в порушення основоположних принципів соціального діалогу, не менш як 40 тисяч металургів і гірників незаконно позбавлені права дострокового виходу на пенсію за роботу у шкідливих умовах праці. Неодноразові доручення Прем’єр-Міністра України, Віце-прем’єр міністрів щодо вирішення цього актуального питання залишаються невиконаними.

Зі свого боку роботодавці роблять дуже мало для забезпечення здорових і безпечних умов праці. І це при тому, що Україна має найвищі в Європі показники професійної захворюваності, виробничого травматизму, трудового каліцтва.

Все це призводить до зростання соціальної напруги в трудових колективах та стихійних протестів працівників на підприємствах галузі. Про відсутність конструктивного соціального діалогу на всіх рівнях свідчать останні події в Кривому Розі, під час яких працівники підприємств ГМК висунули справедливі вимоги щодо кардинального підвищення заробітної плати.

Плани соціальних реформ свідчать, що Уряд та владна «еліта» недооцінюють реальні небезпеки та фактично підштовхують громадян та профспілки до масових акцій протесту.

ВВАЖАЄМО, що в нинішніх умовах необхідно винайти конструктивні рішення щодо підвищення трудових доходів громадян, в першу чергу шляхом:
• кардинального підвищення реальної заробітної плати та доведення її купівельної спроможності до середнього рівня, еквівалентного 17$ на день;
• приведення цін на газ, електроенергію та послуги ЖКГ до рівня, що відповідатиме купівельній спроможності громадян, як це передбачено чинним законодавством, а не бажанням збагачення монопольних олігархічних груп;
• повернення незаконно відібраного права працівників на достроковий вихід на пенсію за роботу у важких і шкідливих умовах праці та недопущення звуження змісту і обсягу існуючих прав на пенсійне забезпечення громадян.

ПРОПОНУЄМО терміново скликати розширене засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради за участі Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради, профспілок, роботодавців з єдиним порядком денним:

«ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГІДНОГО РІВНЯ ЖИТТЯ ПРАЦІВНИКІВ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ ТА УКРАЇНИ В ЦІЛОМУ».

ВИМАГАЄМО від влади і роботодавців дотримуватись міжнародних трудових стандартів та залучати соціальних партнерів до обговорення політики та вироблення рішень, що впливатимуть на рівень життя працівників, з метою уникнення непотрібної конфронтації у суспільстві!

 

 

Прем’єр-міністру України Пану Володимиру Гройсману

Спільна місія Міжнародної конфедерації профспілок, що представляє 182 мільйони працівників із 160 країн світу, та глобальної профспілки ІндастріАЛ, що представляє 50 мільйонів працівників промисловості зі 140 країн світу, мала нагоду провести зустрічі з представниками міністерств соціальної політики, економічного розвиту і торгівлі та енергетики та вугільної промисловості України.

Від імені наших членських організацій Федерації профспілок України (ФПУ) та Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) та їх галузевих профспілок ми висловлюємо глибоку стурбованість з приводу відсутності будь-якої поваги до найманих працівників України з боку вашого уряду.

Ми вимушені зазначити, що наймані працівники та їхні професійні спілки у відчаї – вони зіштовхуються з величезними проблемами, які повністю підривають їхнє майбутнє та майбутнє їх сімей.

Вони стикаються з неприйнятними затримками у виплаті заробітної плати, реструктуризацією та закриттям підприємств, що призводить до безробіття. Профспілки не поважають як соціальних партнерів, з ними не обговорюють заходи із захисту прав їхніх членів.

Ставлення ваших міністрів демонструє ігнорування соціальних партнерів та членів профспілок, що створює тліюче джерело для масового трудового конфлікту, який підірве соціальну стабільність у вашій країні.

Ставлення ваших міністрів повністю суперечить принципам співпраці між Україною та ЄС, передбаченим Угодою про Асоціацію, які включають сприяння реалізації порядку денного гідної праці та соціальному діалогу, посилення соціальної єдності та можливостей соціальних партнерів.

Однією з нещодавніх подій, яка свідчить про повну відсутність поваги до соціальних партнерів, є процес перегляду Трудового кодексу України.

Рекомендації Міжнародної організації праці були в основному проігноровані, з профспілками не проводилися консультації щодо важливих змін, які підривають права працівників в Україні та суперечать міжнародним стандартам.

Ми також зробили висновок, що представники міністерств економічного розвитку і торгівлі, енергетики та вугільної промисловості України не можуть надати бачення економічного розвитку чи реформ, яке включає в себе захист та перспективу для працівників промислових галузей України, в той же час вони ігнорують профспілки в якості реальних соціальних партнерів.

Шановний пане Прем’єр-міністр! Міжнародний профспілковий рух більш ніж занепокоєний відсутністю поваги з боку Вашого уряду до працівників України.

Ми будемо підтримувати наші членські організації в їхній боротьбі за гідне майбутнє українських працівників та проінформуємо Міжнародну організацію праці та Європейську Комісію про відсутність поваги зі сторони Вашого уряду до промислових стандартів праці.

Ми просимо Вас, як Прем’єр-міністра, втрутитися та закликати членів уряду дотримуватись міжнародних трудових стандартів та залучати соціальних партнерів до обговорення політики та рішень, що впливають на українських працівників, щоб уникнути непотрібної конфронтації у майбутньому.

Шаран Барроу, генеральний секретар МКП
Вальтер Санчес, генеральний секретар ІндастріАЛ

Вы здесь: Главная Актуально Обсудили текущую ситуацию и отметили победителей конкурса «Информация. Знание. Действие»