logo prof

І знову про пільгові списки

В  Кабінеті міністрів України ще кілька місяців тому було підготовлено проект постанови уряду «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах». Цей документ відразу викликав гостру реакцію в трудових колективах, позаяк в ньому зі списків № 1 і № 2 необгрунтовано було виключено цілий ряд професій та посад, представники яких сьогодні працюють в тому числі в ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» і користуються наданим державою правом виходу на заслужений відпочинок за віком на пільгових умовах.

Відтак ЦК профспілки гірників і металургів України та Федерація металургів направили спільне звернення до тодішнього Прем’єр-міністра А. Яценюка та Міністра соціальної політики П. Розенка, в якому категорично заперечили щодо прийняття такого проекту постанови. У свою чергу профспілковий комітет ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», проаналізувавши проект і можливі наслідки від його прийняття, повністю підтримав це звернення.

А нещодавно Центральний Комітет профспілки отримав відповідь на нього від Міністерства соціальної політики, проаналізував її та підготував листа тепер вже на ім’я чинного Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. У листі ЦК ПМГУ зокрема йдеться про те, що не зрозуміло, якими «результатами узагальнення та аналізу практичного застосування списків» керувалося Міністерство соціальної політики України та з ким погоджувався цей документ, якщо і роботодавці, і Профспілка трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості заперечують щодо прийняття цього проекту постанови КМУ.

До того ж, пенсію за віком на пільгових умовах в розмірі 100% сплачує роботодавець шляхом перерахування коштів до Пенсійного фонду України, а 98% підприємств гірничо-металургійного комплексу України належить власникам.

На сьогоднішній день, згідно з вимогами ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є наявність професії (посади) та виробництва у конкретному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника (повний робочий день) за результатами атестації робочих місць, яка і є регулятором та обґрунтуванням одержання працівником права на пенсію за віком на пільгових умовах. Відсутність хоча б однієї умови позбавляє працівника права на пільгову пенсію.

Пояснення Міністерства соціальної політики щодо виключення зі Списків деяких робіт, професій, наприклад, робіт, виконуваних працівниками ремонтних служб, як таких, що не підтверджує зайнятість працівників на зазначених роботах протягом повного робочого дня, не відповідає дійсності, адже результати атестації робочих місць підтверджують протилежне.

Зайнятість цих працівників повний робочий день (не менш 80%) у шкідливих і важких умовах праці підтверджена результатами атестації робочих місць, проведеної спеціалізованими лабораторіями, які мають відповідні ліцензії державних органів та затверджені головними експертами з умов праці областей, які є фахівцями Міністерства соціальної політики України.

«Тобто, Міністерство ставить під сумнів державну експертизу умов праці, проведену його спеціалістами. Лише роботодавець, а не Міністерство соціальної політики може визначати ступінь зайнятості працівника в шкідливих умовах праці, адже він веде облік такого часу, – йдеться в листі. – Держава замість того, щоб спонукати роботодавців вживати заходи щодо поліпшення умов праці та запровадження сучасних безпечних технологій виробництва позбавляє працівників існуючих пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці».

Тлумачення вимог підпункту 2 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на який посилається Міністерство соціальної політики України, стосується окремих категорій працівників, професії яких на сьогоднішній день відсутні у списках, але залежно від умов праці за результатами атестації робочих місць, їм можуть призначатися пенсії за рахунок коштів підприємств і організацій.

Ця норма, вважають у ЦК ПМГУ, не є обов’язковою для виконання і може призвести до небажаних конфліктів між трудовим колективом та роботодавцем.

«Тому ще раз зазначаємо, що тільки на підставі наявності професії (посади) та виробництва у конкретному списку, а також підтвердження відповідних умов праці за результатами атестації робочих місць, працівникам може бути надано право на пенсію за віком на пільгових умовах. Виходячи з вищевикладеного, ЦК ПМГУ категорично заперечує щодо прийняття цього проекту постанови КМУ, яка призведе до поглиблення соціальної напруги в суспільстві і масових протестних заходів», – ​говориться в документі.

Як зазначили в профспілковому комітеті ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», згадуваний проект постанови Кабінету міністрів зачіпає інтереси дуже багатьох працівників нашого підприємства, відтак профком, як і вся наша профспілка, твердо і рішуче відстоюватиме позицію щодо заперечення прийняття цього документу.

Вл. інф.

Вы здесь: Главная В центре внимания І знову про пільгові списки