logo prof

Новий трудовий кодекс: позиція профспілок

Наша газета вже повідомляла про прийняття Верховною Радою у першому читанні проекту нового Трудового кодексу. Реагуючи на цю резонансну подію, Спільний представницький орган (СПО) всеукраїнських об’єднань профспілок виступив з Заявою, у якій закликав парламентарів «поставитись до роботи над проектом Трудового кодексу України настільки відповідально, як того вимагає робота над Трудовою Конституцією».

СПО також заявив, що він вимагає створити робочу групу для підготовки проекту Трудового кодексу до другого читання за участі уповноважених представників від об’єднань проф­спілок та роботодавців, уряду, із залученням науковців у сфері трудового права та фахівців-практиків.

У разі неприйняття принципових профспілкових пропозицій до проекту Трудового кодексу України, усунення профспілкової сторони соціального діалогу від роботи над Трудовою Конституцією, як попередив СПО у своїй Заяві, профспілки домагатимуться дострокового розпуску Верховної Ради України.

Судячи з усього, у парламенті дослухались до цієї заяви. Так, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, яке відбулось 23 листопада, було прийнято рішення: сформувати спеціальну робочу групу, як того вимагали профспілки. У ній, як повідомив заступник голови ФПУ Сергій Українець, який брав участь у засіданні парламентського комітету, будуть представлені окрім народних депутатів України по три представники від профспілок, роботодавців та уряду, а також будуть залучені вчені, юристи трудового права, практики із застосування трудового законодавства, представники кадрових служб підприємств. Вже 1-го грудня цього року має відбутись перше засідання створеної робочої групи.

При цьому було досягнуто домовленості, що робоча група закінчить свою роботу лише тоді, коли буде повністю опрацьований увесь пакет пропозицій до проекту Трудового кодексу від сторін соціального діалогу і народних депутатів. Також має бути взято до уваги той фактор, що на проведення експертизи МОП, куди вже направлено проект Кодексу, на чому також попередньо наполягали профспілки, потрібно близько 4-х місяців.

Зазначимо, що профспілковою стороною вже напрацьовано чималий «пакет» постатейних пропозицій до проекту Трудового кодексу, прийнятого парламентом у першому читанні. Ознайомитись з цими пропозиціями та відмінностями у попередньо схваленому парламентарями проекті Кодексу у порівнянні з чинним КзпП України можна на офіційному сайті ФПУ: www.fpsu.org.ua

Вл. інф.

Вы здесь: Главная Актуально Новий трудовий кодекс: позиція профспілок