logo prof

Щодо підвищення мінімальної зарплати

Редакція газети «Профспілкові вісті» попросила в.о.голови ФПУ Володимира Саєнка дати відповідь на численні запитання від членів профспілок відносно нещодавно анонсованого урядом нашої країни підвищення мінімальної оплати праці з наступного року у два рази.

Чи вплине зростання мінімальної зарплати на отримання субсидій?

Вплине. Але дострокового перерахунку субсидій не буде – тобто переглянуті комунальні пільги будуть лише на наступний опалювальний сезон, так само, як це було цього року. У сезоні 2016–2017 ті субсидії, що вже були нараховані, відмінятись не будуть навіть коли доходи зростуть удвічі.

Як вплине підвищення мінімальної зарплати на розмір пенсій?

Пенсійна система побудована таким чином, що підвищення мінімальної заробітної плати не вплине на розмір пенсії сьогоднішніх пенсіонерів. Разом з тим, таке підвищення стимулюватиме виведення з тіні частини «конвертної» зарплати, що призведе до збільшення офіційних доходів, які враховуватимуться при призначенні пенсій.

Водночас, було прийнято окреме рішення про збільшення пенсій з 1 грудня 2016 року на 10%. Однак підвищення бази оподаткування, а значить і доходів від ЄСВ, збільшить надходження до Пенсійного фонду, бюджет якого зараз є дефіцитним і компенсується з державних коштів.

Чи зміниться розмір інших соціальних стандартів?

Соціальні виплати, які залежать від прожиткового мінімуму, не збільшаться через збільшення мінімальної зарплати. Не вплине ріст мінімалки також на допомогу по народженню дитини – ця сума є сталою за чинним законодавством. Однак загалом збільшиться допомога по вагітності і пологах від Фонду соціального страхування – вона надається в розмірі 100% від середньомісячного окладу. Так само в середньому збільшаться виплати з тимчасової втрати працездатності, допомога по безробіттю. Однак слід врахувати, що їх розмір залежить не лише від суми заробітної плати, але й від її коливань упродовж певного періоду, стажу, причин звільнення тощо.

Чи зростуть ціни та курс долара?

Інфляційний ефект і девальвація національної валюти від підвищення мінімальної зарплати, виходячи з економічних розрахунків, урядом не очікуються. Курс долара на наступний рік закладається на сьогоднішньому рівні. Однак це та ідеальна модель, яку нам з вами ще належить реалізувати. Бо вона спрацює виключно за умови достатньої політичної волі, ефективного соціального діалогу та бажання кожного українця відійти від тіньової економіки.

До чого призведе підвищення мінімальних зарплат?

До руху економіки. Більша заробітна плата означає, що купівельна спроможність українців виросте, почне зростати попит, товарообіг. Це підштовхне виробництво і розвиток економіки загалом.

Які підводні камені?

Не можна ігнорувати можливі негативні наслідки такого кроку. Є ризик, що через небажання платити підвищену мінімальну зарплату тіньовий ринок найманої праці навпаки збільшиться, матиме поширення явище соціального демпінгу, почнуться переведення на півставки тощо. У цій ситуації як ніколи важливий тристоронній соціальний діалог на всіх рівнях – від ФПУ до первинки. Порозуміння профспілок і роботодавців було важливо завжди, а зараз є визначальним.

Вы здесь: Главная Новости Щодо підвищення мінімальної зарплати