logo prof

Соціальні стандарти в Україні поки що залишаються суттєво заниженими, але з наступного року уряд пообіцяв виправити таку ситуацію

Міністерство соціальної політики України повідомило, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах вересня 2016 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 2 687 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – ​2 904 грн), для дітей віком до 6 років – ​2 683 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – ​3 204 грн, для працездатних осіб – ​2 751 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – ​3 123 грн), для осіб, які втратили працездатність,– 2 282 грн.

Таким чином, у вересні фактичний розмір прожиткового мінімуму зріс у порівнянні з серпнем для усіх соціальних та демографічних груп населення, для яких законодавчо встановлюється цей соціальний стандарт. Таке зростання склало від 13 до 35 грн. У той же час офіційний розмір прожиткового мінімуму відповідно до закону про Держбюджет‑2016 у вересні, як відомо, залишився без змін. Чергове його підвищення передбачається законом аж у грудні.

Але на засіданні Кабінету Міністрів 26-го жовтня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, як повідомив Урядовий портал, заявив, що уряд ініціює з наступного року дворазове збільшення мінімальної заробітної плати – ​до 3200 гривень.

«Це означає єдине, що з 1 січня жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3200 грн», – ​зазначив Володимир Гройсман, презентуючи рішення уряду. За його словами, ця ініціатива попередньо була обговорена з Президентом України, представниками фракцій коаліції парламенту, усередині уряду і було знайдене спільне рішення, яке дає можливість зробити перші кроки з наведення порядку і оцінки праці українських громадян.

Він також відзначив важливу роль профспілок і федерації роботодавців у формуванні необхідних рішень. Голова уряду наголосив, що праця українських громадян є недооцінена. У зв’язку з цим «потрібно створити систему, за якої праця українських громадян розпочне отримувати належну заробітну плату».

Прем’єр-міністр нагадав, що уряд напередодні затвердив споживчий кошик, який у 2017 році дорівнюватиме 3200 грн. Таким чином, вперше за 25 років незалежності мінімальна заробітна плата громадян має дорівнювати реальному, фактичному і юридичному прожитковому мінімуму.

«У країні цього ніколи не було. Люди завжди жили за межею можливого. Вони вдвічі менше отримували кошти, ніж мінімально необхідні для життя», – ​зазначив Володимир Гройсман.

Також було запропоновано встановити базовий тарифний розряд єдиної тарифної сітки у розмірі 1600 грн.

– Ініціатива глави уряду Володимира Гройсмана щодо підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати до фактичного оновленого прожиткового мінімуму у розмірі 3200 гривен є прикладом соціально відповідального ставлення влади до праці українських працівників і надзвичайно відповідального ставлення уряду до виконання соціального контракту з профспілками, укладеного 23 серпня цього року при підписанні Генеральної угоди на 2016–2017 роки. На цьому етапі вирішується завдання мінімум – ​вивести із зони бідності кожну працюючу людину, а це понад 2 мільйонів осіб, – ​прокоментував урядові ініціативи голова ФПУ Григорій Осовий.

Віктор БІЛИК

Вы здесь: Главная Новости Соціальні стандарти в Україні поки що залишаються суттєво заниженими, але з наступного року уряд пообіцяв виправити таку ситуацію