logo prof

Профспілка металургів та гірників порушила перед Прем’єр-міністром проблему пільгових пенсійних Списків

Під час зустрічі представників профспілок з Прем’єр-міністром України 18-го жовтня виступив і заступник голови ЦК ПМГУ Олександр Рябко. У своєму виступі він акцентував увагу на проблемах, пов`язаних з прийняттям урядом сумнозвісної постанови № 461 про оптимізацію Списків №№ 1 і 2, яка порушила права майже 50 тисяч працівників ГМК України, що складає 18 % від загальної кількості працюючих у галузі.

Представник ПМГУ нагадав, що урядову постанову було прийнято в односторонньому порядку. Уряд проігнорував заперечення СПО профспілок, зокрема ПМГУ, а також роботодавців – ​в особі Федерації металургів України. Уряд проігнорував і громадську думку – ​масові офіційні звернення трудових колективів. Були проігноровані і результати атестації робочих місць, яку один раз на п’ять років зобов’язаний робити роботодавець. Хоча відповідно до законодавства дострокова пенсія за роботу у шкідливих умовах праці може бути призначена тільки за результатами атестації робочих місць і при умові, що на таких роботах працівник зайнятий більше 80 % робочого часу.

Крім того, приймаючи постанову, уряд не взяв до уваги те, що Україна у світових рейтингах займає перші місця за рівнем профзахворюваності, виробничого травматизму, смертності, а український працівник отримує найнижчу в Європі заробітну плату.

Олександр Рябко відзначив, що український металург отримує заробітну плату в сім разів менше, ніж його польський колега, в двадцять разів меншу від німецького металурга. При цьому інтенсивність праці українського працівника є в рази більшою, а умови праці в рази гіршими, бо на обладнанні, яке зношене на 70–90 відсотків, працювати по-іншому не можливо.

На думку виступаючого, у такій ситуації держава має спонукати бізнес бути соціально відповідальним – ​збільшувати заробітну плату працівникам, забезпечувати їм належні умови праці та соціальні гарантії, а у нас влада «обдирає того бідного робітника, працею якого наповнюється державний бюджет».

Олександр Рябко навів позитивний приклад, як можна вирішувати проблему пільгових пенсій. Так, на Миколаївському глиноземному заводі, унаслідок того, що роботодавець дуже відповідально ставиться до забезпечення працівникам безпечних умов праці і належного проведення атестації робочих місць, було усунуто шкідливі фактори, які дають право на достроковий вихід на пенсію за Списком № 1. Тепер там виходять на пенсію за Списком № 2. І все це відбулось без соціальних потрясінь і страйків, бо працівники цього підприємства до того ж отримують найвищу заробітну плату в ГМК.

Заступник голови ЦК ПМГУ висловив переконання, що такий досвід має стати предметом вивчення і поширення. Він також заявив, що ПМГУ вимагає перенести термін набуття чинності урядової постанови № 461 на 1 квітня 2017 року, за цей час за галузевим напрямком опрацювати кожну професію і підготувати нову редакцію вказаної постанови, для чого – ​переформувати склад створеної робочої групи з актуалізації Списків та доручити очолити її роботу Міністру соціальної політики.

Вл. інф.

Вы здесь: Главная Новости Профспілка металургів та гірників порушила перед Прем’єр-міністром проблему пільгових пенсійних Списків